Characterization of the nutritional status of HIV/AIDS patients hospitalized in a university hospital in Tocantins

Abstract

Malnutrition is one of the main complications caused by the Human Immunodeficiency Virus (HIV), particularly in the hospital setting where individuals are more debilitated. The aim of this study was to characterize and monitor the nutritional status of patients living with HIV/AIDS admitted to a university hospital, using nutritional assessments conducted upon admission and at hospital discharge. This was a longitudinal study with a qualitative-quantitative approach conducted from September to November 2023. The study comprised 14 individuals of both sexes aged between 33 and 62 years, with 12 male participants, nine with low educational attainment, and seven with a monthly income exceeding one minimum wage. Analysis of the body mass index revealed eutrophy upon admission (n=6) and at discharge (n=7). Regarding the adequacy of arm circumference, nine participants were malnourished upon admission and ten at hospital discharge. As for the Subjective Global Assessment, six participants were moderately malnourished and six were malnourished upon admission, while at discharge, five were well-nourished and five were malnourished. Thus, the necessity of employing multiple tools to assess an individual's nutritional status is evident, enabling the implementation of tailored therapeutic measures for each patient.

Keywords: Nutritional assessment. Malnutrition. Hospitalization.

Author Biographies

Joviana Coelho Afonso, Hospital de Doenças Tropicais da Universidade Federal do Tocantins

Nutricionista pela Universidade Federal do Tocantins. Residente em Saúde Coletiva com ênfase em Infectologia pelo Hospital de Doenças Tropicais da Universidade Federal do Tocantins.

Laryssa Pantoja de Oliveira Carvalho, Hospital de Doenças Tropicais da Universidade Federal do Tocantins

Nutricionista pela Universidade Federal do Tocantins. Residente em Saúde Coletiva com ênfase em Infectologia pelo Hospital de Doenças Tropicais da Universidade Federal do Tocantins.

Marceli Diana Helfenstein Albeirice da Rocha, Hospital Escola da UFPEL-Pelotas

Enfermeira pela Faculdade de Ciências Humanas, Econômicas e da Saúde do Instituto Tocantinense Presidente Antônio Carlos. Mestre em Saúde Pública pela Universidad Americana.  Atualmente vinculada à Unidade de Vigilância em Saúde do Hospital Escola da UFPEL-Pelotas.

Genice Oliveira de Souza, Hospital de Doenças Tropicais da Universidade Federal do Tocantins

Nutricionista pela Universidade Federal do Goiás. Especialista em Fisiologia do Exercício pela Universidade Veiga de Almeida. Atualmente Nutricionista Clínica do Hospital de Doenças Tropicais da Universidade Federal do Tocantins.

Antônio Pedro Leite Lemos, Hospital de Doenças Tropicais da Universidade Federal do Tocantins

Nutricionista pela Universidade Federal do Maranhão. Residência em Saúde do Adulto com ênfase em Saúde Renal pela Universidade Federal do Maranhão e especialização em Gestão em Saúde pela Universidade Estadual do Maranhão. Atualmente chefe da Unidade Multiprofissional do Hospital de Doenças Tropicais da Universidade Federal do Tocantins.

Ana Carolina Muller Conti, Universidade Federal do Norte do Tocantins

Doutora em Zootecnia. Docente do Ensino Superior da Universidade Federal do Norte do Tocantins colegiado de Zootecnia.

Published
2025-04-08
How to Cite
Joviana Coelho Afonso, Laryssa Pantoja de Oliveira Carvalho, Marceli Diana Helfenstein Albeirice da Rocha, Genice Oliveira de Souza, Antônio Pedro Leite Lemos, & Ana Carolina Muller Conti. (2025). Characterization of the nutritional status of HIV/AIDS patients hospitalized in a university hospital in Tocantins. REVISTA CEREUS, 17(1), 183-197. Retrieved from https://ojs.unirg.edu.br/index.php/1/article/view/5391