Nutritional Intervention In Non-Communicable Chronic Diseases: A Literature Review
Ana Cristina Santos Costa, Milene Oliveira Alves, Patrícia Danielle Antunes, Kássia Héllen Vieira
Abstract
Nutritional intervention is of great relevance for reducing the risks of the development of Chronic Noncommunicable Diseases (NCD), it is an important means of controlling and preventing its secondary health complications. Given the above, the objective of the study was to analyze the importance of nutritional intervention in the prevention of NCD through the reading of scientific articles. This study is a systematic review of the literature, carried out by reading articles published in magazines and newspapers in the databases Pubmed, Scielo, Lilacs, Bireme and information sites, considering the informational relevance. After selecting the articles, data were collected through exploratory reading. The adoption of a Mediterranean diet enriched with extra virgin olive oil showed a greater reduction in the risk of diabetes among people at high cardiovascular risk, due to the high content of anti-inflammatory and antioxidant compounds. The practice of physical activity and a balanced diet, low in saturated fats demonstrated effects in the reduction of anthropometric measurements, blood glucose and blood pressure levels. Studies have shown the influence and importance of nutritional interventions aimed at the prevention, control and reduction of NCD complications.
Copyright (c) 2021 AMAZÔNIA: SCIENCE & HEALTH
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
A Revista faz uso da Licença Creative Commons Atribuição-Não Comercial-Compartilha Igual 4.0 Internacional (CC BY-NC-SA 4.0)
Maiores informações sobre a licença disponível em: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.pt
- 1º Os autores cedem à Revista Amazônia: Science & Health os direitos autorais no momento em que submetem seus artigos à mesma. Os autores declaram que o artigo submetido não foi publicado, e não está sendo considerado para publicação, na íntegra ou em parte em outro periódico. Os autores assumem total responsabilidade pela originalidade do artigo, podendo incidir sobre os mesmos, eventuais encargos decorrentes de reivindicação, por parte de terceiros, em relação à autoria do artigo.
- 2º A reprodução total dos artigos da Revista em outros meios de comunicação eletrônicos de uso livre é permitida de acordo com a licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional.
- 3º Para outras situações (reprodução parcial dos artigos, impressão em meio físico, entre outras) é necessária consulta e autorização prévia do Conselho Editorial.